Gooogle mindenhol

Ha szoktuk figyelni az online média híreit, bizonyára feltűnt hogy nincsen olyan hónap amikor ne lenne a vezető hírek között a Google valamilyen újabb nagy dobása. Google a tőzsdén, Google Map, Google Directory, Google News, Google Videos, Google Blogsearch, Google Adsense, Google Adwords, Google Toolbar, Google Desktop, Google Calendar, Google Gmail, Google Page Rank… és még sorolhatnánk.

Ugye ismerősek? De melyik, mire való, mire használjuk, és miért jó nekünk?

És egyáltalán miért Google?

Nos, talán tudjuk is le előre az utóbbi kérdésre a választ, így kezdésként. A név eredete a googol szám, mely a legnagyobb, saját névvel bíró számunk, ennek alakításával keletkezett a “google” név. A név arra céloz, hogy a keresőrendszerben nagyon nagy mennyiségű adat található.

Google

Google pont hu

Pár hónapja, a Google Inc. tulajdonába került a google.hu domain. Nyáron nagy hírverés közepette jelentették be, hogy a nagy óriás hosszan tartó pere után végül megszerezte a magyar Hírek Médiától a domaint, és ezzel 4 éve a magyar látogatókat célzó google.co.hu mellett a google.hu-t begépelve is már az ő szolgáltatásuk érhető el (megspórolva ezzel egy .co begépelését az interneten kereső magyar közönségnek.)

www.google.hu

Google Map

A Google Map a Google által fejlesztett ingyenes online térképszolgáltatás. Az elérhető térképek és műholdfelvételek az egész világot lefedik, igaz változó felbontásban. A könnyen kezelhető felhasználói felület, valamint a keresésre alkalmas térképek és műholdképek miatt a Google Map szolgáltatás hamar népszerű lett az egész világon. 2006 áprilisa óta a legtöbb európai nagyvárosban házszám pontossággal kereshetőek a címek, hihetetlen felbontásban, 3 féle nézetben. Nem kell sokat várni, és hamarosan Magyarországon is elérhetővé válnak a térképen való hirdetések, legyen az szöveg-, kép-, vagy akár videóalapú.

Google Map

Igen a szponzorált linkek és bannerek mellett, ma már lehetővé válik majd a videó alapú, térképhez kapcsolódó hirdetések elhelyezése is. Kanadában például, ha valaki goffrit szeretne keresni mondjuk Ottawában, elég beírni azt, hogy “Waffles in Ottawa”, és a Google Map egyik szolgáltatása (Goole Local) megkeresi az adott területen található éttermeket. Ha pedig beírjuk a tartózkodási helyünket, rögtön útvonalat is tud ajánlani, ami a térképen is megjelenik. Ugyanezzel a módszerrel kereshetünk pl. szállodát, pizzériát, színházakat, vagy akár konkrét üzleteket is, melyek rövid reklámfilmjét egy felbukkanó buborékban azonnal meg is nézhetünk online.

http://www.google.com/maps

Google Adwords

A Google AdWords egy gyors és egyszerű módja a jól célzott kattintás alapú (CPC) hirdetésnek költségkerettől függetlenül. Az AdWords hirdetések a Google keresési eredményei mellett jelennek meg, ahogy az egyre bővülő Google Network keresési és tartalom oldalain is.

Google Adwords

Rendkívül felhasználóbarát felülete mellett, igazán jól mérhető, és jól szabályozható hirdetési forma. Rugalmas (a kampány szövege, és a kulcsszavak akár naponta változtathatóak) , megbízható, költséghatékony (minden rajtunk múlik) hirdetési forma.

A működésről, a “miért”-ekről és “hogyan”-okról magyarul az alábbi oldalon olvashat:

https://adwords.google.com/select/Login

Ha szeretne hirdetni, kattintson ide és segítünk Önnek a kampány megszervezésében!

Google AdsenseGoogle Adsense

A Google AdSense gyors és egyszerű eszköz bármilyen méretű weblap tartalomszolgáltatójának abban, hogy webhelye tartalmához kapcsolódó Google hirdetéseket jeleníthessen meg tartalmi oldalán, illetve, hogy bevételre tegyen szert. Mivel ezek a hirdetések ahhoz kapcsolódnak, amit a felhasználói keresnek oldalán, így lehetősége lesz egyszerre pénzt keresni, és fejleszteni oldalát.

További lehetőségek, leírások a hirdetési lehetőségekről magyarul:
https://www.google.com/adsense/support/

Google Directory

A könyvtár a Google adatbázisában található hivatkozások nagyon kicsi részét tartalmazza, hierarchikus formába rendezve, hasonlóan egy webes szaknévsorhoz, vagy akár a Magyarországon jól ismert Stratlap linkgyűjteményhez. A címtár és a kategóriák eredeti forrása az Open Directory Project (ODP), ami az adatbázisát Resource Description Framework (RDF) formátumban elérhetővé teszi más oldalak (például a Google) számára.

A szolgáltatás magyar nyelven is böngészhető ezen a címen:

http://www.google.com/Top/World/Magyar/

Google Directory

Google Toolbar

A Google Toolbar (eszköztár) a böngésző eszköztárába beépülő speciális program, mely a Google különböző szolgáltatásaihoz tesz lehetővé gyors hozzáférést. Legegyedibb funkciója a weblapok PageRank értékének kijelzése.

Google Toolbar

A Google Toolbarral gyorsan és könnyen lehet információt keresni – segítségével a felhasználó bármilyen honlapról hozzáférhet a Google kereső eszközeihez, anélkül hogy előbb az amerikai cég oldalára látogatna.A Google Toolbar új verziója lehetővé teszi, hogy a felhasználó könyvjelzőket hozzon létre és kezeljen annak érdekében, hogy kedvenc oldalai mindössze egy kattintásra legyenek tőle. A könyvjelzők pedig mostantól a felhasználó Google fiókjába mentődnek el, így bármilyen számítógépről hozzáférhetők. Például, ha a felhasználó megjelöl egy érdekes cikket a munkahelyén, de csak később szeretné elolvasni, egyszerűen hozzáférhet otthoni gépéről is, csupán be kell jelentkeznie saját Google fiókjába.További újítást jelent a bővített keresőfunkcionalitás, amely azonnali keresési javaslatokat tesz. A megosztás funkció lehetővé teszi a netes tartalom egyszerű továbbküldését és megosztását.

http://toolbar.google.com/T4/intl/hu/Google Desktop, és Google Slidebar

A Google Desktop, egy olyan eszköz, amit a számítógép kezdőképernyőjére (az asztalra) lehet beállítani, mint egy háttérképet. Az “interaktív” háttérkép segítségével könnyen elérhetőek a számítógépen található információk, méghozzá a webről. A Google Desktop egy asztali keresőalkalmazás, amely teljes szöveges keresést tesz lehetővé az e-mailek, fájlok, zenefájlok, fényképek, chat-archívumok, és a megtekintett weboldalak között, és egyéb tartalmakon belül.

Google Desktop

Azáltal, hogy a számítógépen tárolt tartalmat kereshetővé teszi, a Google Desktop könnyen elérhetővé varázsolja minden információját és megtakarítja Önnek azt az időt, amit egyébként a fájlok, e-mailek és könyvjelzők manuális rendezésére szánna. Olyan egyszerűvé teszi a számítógépen történő keresést, mintha a weben böngészne a Google segítségével.
A Google Desktop nem csak a számítógépen történő keresésben segíti Önt, de információt is gyűjthet a webről a Google Sidebar, azaz egy asztali “kijelző” segítségével, amely új e-mailekről, az időjárásról, tőzsdei és személyre szabott hírekről, RSS/Atom feedekről és egyebekről ad tájékoztatást. A Sidebar automatikusan konfigurálódik a személyes beállításokra, mindenféle manuális beállítás nélkül (bár természetesen saját elképzelései szerint is beállíthatja, vagy kívánság szerint kikapcsolhatja).

Részletek és letöltés: http://desktop.google.com/hu

Google Gmail

A Gmail egy a Freemail-hez hasonló ingyenes levelező szolgáltatás, ami a Google kereső-technológiáját használja a levelek rendezésére és megtalálására. A Gmail több, mint 2000 megabájt (2 Gb) tárhelyet tartalmaz, amivel egyelőre a legnagyobb helyet biztosítja az e-maileknek az összes ilyen szolgáltató közül.

További kuriózum a Google levelező szolgáltatásában, hogy a Gmail automatikusan beszélgetésbe szervezi az e-maileket a rájuk érkezett válaszokkal együtt. Ez azt jelenti, hogy mindig összefüggésében lát egy levelet. Nincsenek pop-up ablakok vagy banner hirdetések a Gmail-ben, csak kapcsolódó szöveges hirdetések és linkek kapcsolódó oldalakhoz. A Gmail egyéb különleges jellemzői közé tartozik a címkéző rendszer, spam jelentő, illetve a szűrőrendszer, amely már a beérkezés pillanatában szűri a leveleket.

További információ a szolgáltatásról, illetve postafiók létrehozás: http://www.gmail.com

Google PageRank

A PageRank az informatikában egy olyan algoritmus, amely hiperlinkekkel összekötött dokumentumokhoz számokat rendel azoknak a hiperlink-hálózatban betöltött szerepe alapján. (Ezt a számot szintén PageRanknek nevezik.) A PageRank a Google internetes keresőmotor legfontosabb eleme. Larry Page és Sergey Brin (a Google alapítói) fejlesztették ki 1998-ban a Stanfordi egyetemen.

Google Page Rank

A Google arra a feltételezésre épít, hogy a weboldalak készítői általában azokra az oldalakra linkelnek a saját lapjukról, amiket jónak tartanak, vagyis minden hiperlink felfogható egy-egy szavazatként a céloldalra. Minél több szavazatot kap egy oldal, annál fontosabb, de azt is figyelembe kell venni, hogy a szavazatot leadó oldal mennyire fontos. (Ez egy rekurzív definíció: az a fontos oldal, amire fontos oldalak mutatnak.) A PageRank tehát röviden a fontosság számszerűsítése.

És a többi…

Írásunk korántsem teljes, hiszen a Google-nek számtalan szolgáltatása van még a fentieken kívül. Amennyiben a további Google szolgáltatásokra lenne kíváncsi az alábbi kapcsolódó linkgyűjteményben reméljük megtalálja a válaszokat!

Google szolgáltatásokGoogle Analytics
Google Answers (Válaszok)
Google Base
Google Blog Search (Blog keresés)
Google Book Search (Könyvkeresés)
Google Calendar (naptár)
Google Catalogs (katalógusok)
Google Co-op
Google Directory (könyvtár vagy címtár)
Google Froogle
Google Groups (Csoportok)
Google Images (Képkereső)
Google Labs
Google Local
Google Maps
Google Mars
Google Mobile
Google Moon
Google News
Google Notebook
Google Orkut
Google Personalized Homepage
Google Personalized Search
Google Scholar
Google Search History (Korábbi kereséseim)
Google Special Searches
Google Spreadsheets
Google Trends
Google University Search
Google Video
Google X
Google EszközökGoogle Blogger
Google Code
Google Gmail
Google Language Tools (nyelvi eszközök)
Google Reader
Google Sitemap
Google Web Toolkit

Letölthető alkalmazások

Google Desktop
Google Earth
Google Hello
Google Picasa
Google Talk
Google SketchUp
Google Toolbar
Google Web Accelerator

Programok

Google AdSense
Google AdWords

Hardware

Google Search Appliance
Google Mini

Ossza meg mással, ha tetszett!
 • blogtercimlap
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Digg
 • Technorati
 • Google Bookmarks
 • Reddit
 • Book.mark.hu
 • YahooMyWeb
 • email
Címkék: , ,

Hozzászólások

6 Hozzászólás | Gooogle mindenhol

 1. Iskum Ferenc | 2007. szeptember 24.

  Amikor az Operáblól nyitom meg a gmail fiókomat, mindig egy hibajegyzék jelenik meg. Ez azt közli velem, hogy a jelszavamat nem módosították és még egy csomó, számomra ismeretlen error-t. Mi lehet ennek az oka. A hibajelentés törlése után már be tudok lépni a levelezőmbe. A Firefox használatánál viszont ez a jelenség nem áll fenn. A Picasa webalbumomba is gond nélkül be tudok lépni a gimail kliensel.

 2. Gombos Zsolt | 2007. szeptember 24.

  A választ nem tudom a kérdésedre, de tudok egy olyan fórumot, ahol moinden ilyen kérdésre gyorsan választ adnak, és ide engedelmeddel be is másoltam a fenti kérdésed. Nézd meg azt a linket a napokban, és kapni fogsz rá választ!

  klikk ide: webni

 3. Visi Ferenc | 2007. október 28.

  A Google nekem is a barátom – csak azt sajnálom, hogy a DMOZ-ra épülő Google Directory ennyire el van hanyagolva.
  Évekig nem frissítenek egy-egy kategóriát, öntörvényűen döntenek a “szerkesztők”, és nem is indokolják az elutasító döntésüket.

  A Google egyéb szolgáltatásainak színvonalához méltatlan ez a hozzáállás – nem is értem, hogy engedhetik…

 4. Gombos Zsolt | 2007. október 31.

  Ferenc, egyetértek.

 5. Webtippek.com» Blog Archívum » Google Analytics 2.rész | 2008. július 16.

  [...] Google szolgáltatást (rengeteg van belőle – egyre több -, írásunkat megtalálja itt: Gooogle mindenhol) könnyedén igénybe vehet, a legtöbbször ez még angol tudást sem [...]

 6. Google Analytics - a profi ingyenes webstatisztika : |MarketingÖtletek.hu| | 2009. január 15.

  [...] Google szolgáltatást (rengeteg van belőle – egyre több -, írásunkat megtalálja itt: Gooogle mindenhol) könnyedén igénybe vehet, a legtöbbször ez még angol tudást sem [...]

Írja le véleményét, kérdését!