A blog típusai. Elmélet.

Készülünk egy nagyobb lélegzetű írásra, ami a vállalati blogokról szól. Ez a cikk most ahhoz kíván egy elméleti alapot nyújtani, így végig vesszük mi is az a blog, és milyen típusai vannak. Sok sok magyar és külföldi példával.

A blog

A weblog, web log, webnapló, vagy egyszerűen blog egy webes alkalmazás, amely időponttal ellátott bejegyzéseket tárol egy nyilvános weboldalon (illetve magát ezt a weboldalt is szokás weblognak nevezni). A bejegyzések leggyakrabban – de nem szükségszerűen – fordított időrendi sorrendben vannak. Egy ilyen weblap jellemzően bármely WWW felhasználó számára elérhető, olvasható, sőt bizonyos mértékben néha szerkeszthető is (pl. hozzászólások). A “weblog” a “web” és a “log” szóösszetételből származik. A “blog” kifejezést a server log-gal való összekeverhetőség miatt, ennek elkerülésére kezdték alkalmazni, és hamar elterjedtté vált.

A weblogot író célja általában az önkifejezés, gondolatai közreadása és az általa képviselt vélemények terjesztése. Témája sokrétű: lehet egyszerűen egy interneten közzétett személyes, egyéni napló, de lehet egyéni vagy csoportos politikai véleménynyilvánítás vagy üzleti jellegű kommunikáció eszköze is, és lehetségesek tematikus blogok is (pl. kifejezetten csak az irodalommal foglalkozóak); ennek megfelelően a webnaplót vezetők köre az alkalmi szerzőktől a nagy írói közösségekig, sőt vállalatokig terjed. Sok weblog teszi lehetővé a látogatóknak nyilvános megjegyzések írását, ami közösségek kialakulásához vezethet. A weblogok vagy bloggal kapcsolatos oldalak összességét blogtérnek (blogsphere) is nevezik. Amikor nagy az aktivitás, sok információ és vélemény gyűlik össze egy adott témával vagy vitával kapcsolatban a blogtérben, ezt gyakran blogviharnak vagy blog-rajnak is nevezik.

A blog típusai: személyes, tematikus, elmélkedő, haverblog, blogregény, hírblog, közösblog, politikai blog, jogi blog, címtár blog, vállalati blog, tanács blog, mp3 blog, fotóblog, videóblog…

Személyes blog

A blog szót gyakran webes napló leírására használják. Ilyen például a LiveJournal. Egy webes napló weblog-formátuma a kevés tapasztalattal rendelkező felhasználóknak is lehetővé teszi, hogy bejegyzéseket hozzanak létre és formázzanak. Az emberek leírják a mindennapi tapasztalataikat, érzelmeiket, problémáikat, költeményeiket, írásaikat, tiltott gondolataikat, gyakran lehetőséget adnak az olvasóknak a részvételre, így megvalósítva Tim Berners-Lee eredeti nézeteit a World Wide Webről mint közösségi médiumról. 2001-ben a webes naplók iránti érdeklődés drámaian megnövekedett.

A webes naplók szerves részévé váltak sok hallgató és tini életének. Még veszekedéseket is bloggolnak, leplezetlenül sértegetve egymást, amit a barátok, ellenségek, és teljesen idegen emberek is el tudnak olvasni.

Tematikus blog

Népszerű blog típus a tematikus weblog. Adott témára koncentrál, ami gyakran technikai. Ilyen például a Google blogja, ami kizárólag a Google-lel kapcsolatos hírekről szól. Másik példa a háborús blog (a Forbes magazin összeállítása a legjobb háborús blogokról). Sok blog tesz lehetővé kategorizálást, ami azt jelenti, hogy egy általános témájú blog átalakítható téma-orientált bloggá, ha a felhasználó úgy kívánja.

Elmélkedő blog

Amíg egy személyes weblog elsősorban a mindennapi élettel és eseményekkel kapcsolatos, és sok tematikus weblog a technikai tartalomra koncentrál, addig az elmélkedő kategóriába tartozó blogok egy egyén (vagy egy kis csapat) bármely felvetődő témáról szóló gondolatait tartalmazzák. Ezek általában kevésbé véletlenszerű és többnyire filozófikus témákat jelentenek. Az elmélkedő blogok egyik oldalról természetesen beleolvadnak a személyes weblogokba, másik oldalról pedig a tematikus és politikai blogokba, de eléggé különböznek, hogy önmagukban külön kategóriát alkossanak.

HaverBlog

A HaverBlog egy megosztott napló a weben, mely rövid, gyakran frissített bejegyzésekből áll, amit hasonló érdeklődéskörrel rendelkező barátok szerkesztenek. A HaverBlog szerzője csatlakozik más HaverBlogokhoz, amit barátok vagy ismerősök vezetnek, és így a bejegyzéseik megjelennek az ő blogjában is.

A blogregény

A naplóba oltott regények komoly hagyományokkal bírnak a prózairodalomban. Késői utódjuk a különleges talajon fejlődő fiktív(?) történetet és szereplőket használó blog, ami folytatásos, naplószerű formában mutatja be a cselekményt. Van, hogy egyes szám első személyben, de nem kötelező ez a nézőpont. Írója/irói tehetségétől függően rendelkezik irodalmi értékekkel, az on-line eszközök segítségével azonnali visszajelzést kaphat olvasóitól; az alkotók e szerint is alakíthatják a cselekményt, így kialakítva egy oda-visszaható rendszert, ahol egy szinten túl már megkérdőjeleződik az író és olvasó státusza. (Lásd Inamorati.)

Hírblog

Sok weblog hírkivonatokat tartalmaz egy adott témakörből, például az Internet Kínában és a Baseball, vagy hazánkban a Hírbehozó, és az Index Tech-tudomány rovatának szabadszájú hírblogja. Ezek általában rövid összefoglalókat, illetve linkeket tartalmaznak érdekes cikkekre a sajtóból.

Közös blog

Több blogot egynél több ember ír. A közös blogok bárki számára nyitottak lehetnek, illetve csak egy csoport számára. A MetaFilter jó példa erre a blog-típusra, de ide sorolható a magyar nyelvű Weblabor is.

A közös blog egy eredeti, mindenki által írható, az olvasók által szerkesztett, újságszerű formáját valósítja meg a Magyar Virtus.

Politikai blog

Másik népszerű blog-típus a politikai blog. Gyakran egy személy a hírekre hivatkozik és hozzá csatolja saját megjegyzéseit. Sok ilyen blog minden olyan témával foglalkozik, ami a szerzőjét érdekli. Néhány közülük sokkal specializáltabb. Egyik típus a figyelő blog, ami kritizálja a rendszer szerző szerinti hibáit vagy a lapok egyoldalúságát – vagy egy népszerűbb bloggert.

A politikai blogok 2003-ban kaptak figyelmet, mivel az egyesült államokbeli jelöltek (Howard Dean és Wesley Clark) is elkezdték használni. Mindketten nagy figyelmet kaptak. Joe Trippi, Dean kampánymenedzsere nagy figyelmet szentelt az internetnek.

A magyar politikai blogokat a Politikusblog.lap.hu rendszerezi. Az első ilyen jellegű online naplót 2006 elején Gyurcsány Ferenc indította, azóta sokan követték a pédáját. Újdonság azonban a magyar politikai bloggolásban a videóblog, melyet 2007 nyarán indított a Fidesz elnöke Orbán Viktor. Erről lejjebb még ejtünk szót.

Jogi blog

A törvényről és jogi esetekről szóló blogok. Gyakran blawgként hivatkoznak rájuk. Hasznos információkhoz juthatunk, jogainkkal kapcsolatban. Magyar minta erre a FigyelőNet Jogblogja.

Címtár blog

A címtár-blogok az interneten barangolók számára hasznosak, mert gyakran számos érdekes tartalommal rendelkező weboldalt gyűjtenek össze könnyen használható és gyakran frissített formában. A hírekkel vagy politikával foglalkozó blogok gyakran esnek ebbe a kategóriába.

Vállalati blog

Az első magyar vállalati weblog a KFKI-nál indult be 2005 tavaszán IT Lábjegyzet címmel. A vállalati blogokkal oldlunk részletesen is foglalkozik hamarosan!

Tanács blog

Sok weblog-szakértő tanácsokat ad, például Microsoft technológiai tudás témakörben (magyarul), de akár saját oldalunkat a MarketingÖtletek.hu oldalt is szerényen ide sorolhatjuk

Formátum

Néhány blog a bemutatók különböző formátumaira szakosodik, például képekre, videókra (videoblog), vagy egy bizonyos témára. Néhányra betűszó is kialakult, ilyen például a moblog (mobil blog).

Hang blog

A 2000 óta gyors fejlődésen átesett blogok egyik típusa az MP3 blog, ami audio fájlokat tesz elérhetővé a felhasználó számára. Az MP3 blogok általában erősen szakosodnak egy adott zenei stílusra, mint például a ’60-as évek soul zenéje vagy a korai ’90-es évek hip-hop zenéje.

Fényképezés

Az egyre népszerűbbé váló digitális fényképezőgépek és szélessávú kapcsolatok következtében minden eddiginél könnyebbé vált a fényképek megosztása. A bloggerek alkalmassá tették a programjaikat a fotók közzétételének megkönnyítésére, így létrehozva az úgynevezett fotoblogot. A fotó megosztó oldalak, mint a Buzznet és a Flickr, integrálták a tipikus fotógaléria szolgáltatást a fotómegosztással, blogolással és feliratkozással, hogy jobb közösségi szoftvert hozzanak létre.

Videó

2005 januárjában megtartották az első VloggerCont, a videobloggerek találkozóját. A vloggolás vagy videoblogolás egy video formátumú blogbejegyzés készítése.

Összeállításunk készítéséhez segítségül vettük a Wikipedia online lexikont.

Ossza meg mással, ha tetszett!
  • blogtercimlap
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Digg
  • Technorati
  • Google Bookmarks
  • Reddit
  • Book.mark.hu
  • YahooMyWeb
  • email
Címkék: , ,

Hozzászólások

Írja le véleményét, kérdését!