Saját domain végződés 15 millióért

Érdekes cikket olvastunk az origón, mely szerint áprilistól cirka 15 millió Ft-ért, “bárki” vásárolhat magának saját domainvégződést a megszokott .hu, vagy például .com helyett. Be lehetne foglalni a web.marketing, vagy a marketing.otletek, kereso.optimalizalas-t.

A cikk érdekes, gondoltuk közzétesszük, majd írunk egy kis saját véleményt róla. majd várjuk hozzászólás formájában sz olvasókét. Szóval íme a hír:

A .com és a .hu után hamarosan akár a .gumikacsa vagy bármely másra végződő domainneveket is be lehet majd jegyezni. Ez annak köszönhető, hogy az internetes címek rendszerét felügyelő szervezet (ICANN) megreformálja a domainnevek bejegyzésének egy évtizede felállított szabályait.

Az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) Párizsban tartott gyűlésén hozott határozatot a domainvégződések felszabadításáról – számolt be a BBC. Ennek értelmében nemsokára a szokásos .com, .hu, vagy .eu mellett szabadon választott szövegeket is lehet majd regisztrálni.

Jön a .bármilyenvégződés

Ezzel a lépéssel többek közt személy-, márka-, és városnevek is legfelsőbb szintű domainné válhatnak, így például a www.piros.labda, vagy mondjuk a www.hotel.balaton címet a böngészőbe begépelve is célba találhatnak az internetezők. A jelenleg 249-féle országkódot, illetve 21 általános célú (például .com) végződést kínáló domainnév-rendszer megreformálása az ICANN elnöke, Peter Dengate Thrush szavai szerint történelmi változást hoz majd az internet működésében.

Paul Twomey, a szervezet elnök-vezérigazgatója a Washington Postnak úgy nyilatkozott, az újfajta domainvégződések használatára irányuló kérelmek leadása várhatóan 2009 áprilisa-májusa tájékán kezdődhet meg. Optimális esetben – azaz ha egy legfelsőbb szintű domaint csak egy társaság igényel, vagy annak használati jogát nem vitatják – három-négy hónappal később már el is kezdhetik majd árusítani az adminisztrátor cégek az újfajta internetcímeket. A morálisan vagy jogi okokból megkérdőjelezhető tartalmakat hordozó domainvégződések bejegyzéséről vagy elutasításáról, illetve egy-egy többek által igényelt cím odaítéléséről vitarendező testületek fognak majd dönteni.

Tizenötmillióba kerül majd egy saját végződés

A szakember elmondása szerint az ICANN mintegy tízmillió dollárt, vagyis közel másfél milliárd forintot költött az új domainnév-rendszer kidolgozására, s ugyanennyi pénzt emészt majd fel a szabad címvégződések használatának bevezetése is. Mivel ennek költségét a regisztrációs díjakból kívánják fedezni, nem lesz olcsó mulatság egy saját legfelsőbb szintű domaint bejegyeztetni: bár a pontos díjstruktúrát még nem dolgozták ki, nagyjából 15 millió forintnak megfelelő összegbe fog kerülni egy saját végződés, noha idővel az árak mérséklődni fognak – nyilatkozta Twomey.

Bár azt, hogy milyen feltételekkel lehet majd valaki egy új végződés alá címeket regisztrálni jogosult adminisztrátor, részletesen szabályozni fogja a szervezet, a nagyobb szabadságot biztosító rendszert már most sok kritika éri: bírálói szerint sokan eredetileg védett márkanevekhez hasonlóan hangzó címeket fognak vásárolni, s az új domainvégződések megjelenése újabb lehetőséget kínál az online csalók, és a számítógépes kártevőket terjesztők számára – véli Lauren Weinstein internet-aktivista.

Megvalósítják a cirill betűs netcímeket is

Magyar ékezetes domainneveket 2004 márciusa óta be lehet jegyeztetni, azonban hamarosan nem latin betűs, vagyis például cirill, arab, vagy ázsiai nyelven írt címek regisztrálása is lehetővé válik, mivel az ICANN képviselői ezt is megszavazták. Ez azért bír nagy jelentőséggel, mert az internet közel másfél milliárdos felhasználói táborának döntő többsége nem a latin ábécé betűivel ír és olvas.

Forrás: [origo]

Noss, ez a változás valóban forradalmasíthatja az internet eddigi használatát, nem is beszélve arról, hogy a keresőmarketingben az ún. beszédes domain szerepét is elég jelentősen befolyásolni fogja – negatív irányban.

Az, hogy bárki befoglalhat egy bizonyos domainvégződést az túlzás, ugyanis a 15 millió Ft-os beugró, elég jelentősen szűkíteni fogja a cégek körét. A nagyoknak meg fogja érni a népszerű kulcsszavakat akár tucatjával is befoglalni, de hozzá kell tenni, hogy hogy ez egyben rengeteg vitás esetet fog felvetni, és jelentősen meg fogja bonyolítani az eljárást. Gondoljunk bele, egy cég befoglalja a valami.mobil tartományt. Utána semmiből nem tart neki létrehozni egy t.mobil (vagy t.mobile) domaint, ami alapból egy vitás kérdés. És ebből csak a mi kis országunkban is kismillió példa lesz.

Mindenesetre, nagy üzlet lesz annak, aki rendelkezik elegendő kezdőtőkével, egy kis kreativitással, és előrelátással. Biztos hogy beszélünk még róla. Kíváncsiak lennénk olvasóink véleményére, hogy mennyire fog ez belepiszkítani az internetezési szokásokba. Szerintünk nagyon.

Ossza meg mással, ha tetszett!
 • blogtercimlap
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Digg
 • Technorati
 • Google Bookmarks
 • Reddit
 • Book.mark.hu
 • YahooMyWeb
 • email
Címkék: , ,

Hozzászólások

44 Hozzászólás | Saját domain végződés 15 millióért

 1. Iron1 | 2008. július 8.

  Szerintem nagyon ütős. Egy jó időben bejegyzett névvel nagyot lehet kaszálni, ráadásul elértéktelenít bizonyos, drágán megvett oldalakat. Pl. a pizza.com-ot megvették nemrég két millió dollárért. Ahhoz képest egy .pizza végződés jóval nagyobb értékű…

 2. kisvirag | 2008. július 17.

  a legjobb szó talán a káosz lesz az első időkben.
  Aztán majd jól kiforrja magát.
  Nem igazán értem, de ezek szerint, ha én beregisztrálom pl a .mobil végződést, akkor azt már más nem regisztrálhatja, használhatja?
  mert úgy tényleg baromi sok vitás eset lesz…

 3. Gombos Zsolt | 2008. július 18.

  Kisvirág, tökéletesen érted :)

 4. MarCzipán | 2008. október 19.

  Akárhogy gondolkodom is, ha ez elterjedne (azaz nem lenne 15 Mihály), durván átalalkulna minden, tehát az összefüggések más pontjain lévő “marketing-entitások” is.

  Valószínűleg egy összetett kampány legapróbb lépéseit is át kellene dolgozni. Aki érti ennek az ilyetén kihatásait, máris érdemes lenne kidolgoznia a megfelelő akciótervet, amelyet aztán rekord-infotermék-áron tolhatna a 15 millás domainvégződéstvevő luxusvásárlók felé. :)

 5. laszlo gyula | 2008. november 30.

  Ez gondolom a multikert van, mert biztos nem Ahava-no-vahi az indiai dysungelbol fog, Kisvirag peldajanal maradva, a *.pizza -ert ledellazni.

  De meg a pizzahutnak sem hiszem, K megerne, hogy ezentul pizzahut.pizza legyen… ebben igy nincs uzlet (csak annak aki kiagyalta) viszont bejohet a lokalis-globalis linkgyujtoknek, K nem keresnem tobbet a pizza.lap.hu-ta ha a *.pizzan lenne magyar vagy budapest.pizza – no itt lesz az uzlet, ezek meg meg ossze is szedik majd a zset.

  Es meg valaki, kivancsi vagyok melik part veszi meg elsore a *.bal-t vagy *.jobb-ot, a *.magyar utan nem is folytatom….

 6. dafyfy | 2008. december 4.

  Szerintem ebbe mi kishalaknak semmi üzlet nem lessz majd….
  Szerintem a bevezetés után 1 másodpercel, ha nem már előtte el lesznek adva az ütősebb nevek…. aztán a hosszú sorok végén vannak a kapcsolatok nélküli felhasználók akik már csak a keresőkbe mindenütt foglaltakat találnak majd….
  ilyenről ne is álmodjon a kishazánk hogy .pizza vagy .mobil végződés…
  Az angol ilyen ütősebbek már a bevezetéskor is foglaltak lesznek….
  Nálunk esetleg majd marad a .gyorspizza vagy a .pizzaazonnal stb variációk amikre a külföldi óriások nem gondoltak…. szentem a legértékesebbek között lessz majd a .mail vagy a .email továbbá a .blog .cola de szinte minden értelmes angol szó nagy érték lessz….
  Szentem nagy probléma lessz majd a márkanevek felzésével létrehozható variációk is…. pl: “pio.neer” …..stb
  Szóval lessz ezzel millió meg egy baj majd….
  Én tuti nem támogatom ezt az ötletet…. ez csak annak érheti meg aki bezsebeli majd a dollármilliárdokat ezért….

 7. Nevelde | 2009. július 26.

  Hmm már ki is találtam melyik domain végődéseket kéne megvenni, csak kár hogy nincs 15 misim
  ha nyernék most a lottón az tuti hogy domain végződésekbe fektetném

 8. Sebastian | 2009. december 10.

  Kezd a világban kialakulni a magyaros káosz………..
  Ezzel ismét hatalmasat lehet kaszálni, végül is ügyes ötlet.
  Szerintem sosem lesz kiforrott. Persze, hogy sok vitás eset lesz. Hiszen a hatalmas bevételek mellet ez a lényeg………..
  Miért? Mert jönnek a jogi ügyek, amik újjabb pénzügyi bevételeket eredményeznek!!!!!!!!!!!!

 9. chabbix | 2010. szeptember 24.

  S mi van olyankor, ha az egyszerű polgár menetrendet, duguláselhárítót, traktorcsavar lazító kisiparost, péket, házi sütödét, kifőzdét, trüffel gyártót, asztalost, kurvát, nemzetközi kémhálózatot, hülye szőke,barna celebnek hívott senkit, mai színészt, gumigyárat, tengerjáró hajót javító üzemet, a dubait felépítő építésvezető nevét, áruházláncot, igazi faszekrény készítőt, mondhatni műbútor asztalost, fenékvakaró bal- vagy jobb térfeles szolgáltatást, vagy épp, az is hülye, aki Olaszországon kívül máshol akar pizzát enni-t keres?

  Nem tök mindegy mire végződik a honlap neve? Sőt sokszor nem tökmindegy, mi a honlap neve, ha rátalálsz a téged érdeklő dologra?
  A Google világában ki az, aki egyáltalán megjegyez bármilyen végződést is, ha tudja mit akar?

  Nevelde!
  Adok neked 15 millát, ha megindokolod, hogy miért.

 10. Gombos Zsolt | 2010. szeptember 24.

  Chabbix!

  Teljesen más oldalról kell a kérdést megközelíteni: a domain neve és végződése (tartománya) üzleti szempontból nagyon értékes, és keresőoptimalizálás miatt is hatalmas értéket képvisel.

  Ha nem ismered a témát javaslom, hogy olvass utána, és azonnal megérted a lényegét:
  http://www.online-marketing-akademia.hu/ingyen-online-marketing-tanfolyam/keresooptimalizalas/

 11. Abfox | 2010. október 18.

  Egyenlőre még ez még mindig a távoli jövő problémája, az origon az ICANN címkét követve látható, hogy egyenlőre még mindig elég szoros a gyeplő a domainvégződéseken.
  Jelenleg a .xxx domainek bejegyzéséért vívják talán a legkomolyabb küzdelmeket. Nem várható, hogy a közeljövőben szabadpiaccá váljanak ezek, ahogy az origo itt is idézett cikkjéből várhatnánk.

 12. Bradbuild | 2010. november 5.

  Káosz lesz és kész. Ebben egyet értünk. Szabad piac az nem lesz, drága lesz és még úgy is cenzúrázni fogják . mikor nem tudom. Majd akkor ha a mondjuk a Pepsi agy a Fanta kitalál egy új promot és kell nekik.

 13. Mala | 2010. november 17.

  A saját domain végződéseknek igen borsos ára van/lesz, így előreláthatóan csupán a legnagyobb cégek engedhetik meg maguknak. Viszont akinek van pénze, nem csak a saját brandjére vonatkozó végződést vásárolhatja meg, hanem mondjuk a .wellness, vagy a .szekesfehervar végződést is, amelyek alá bármennyi hagyományos domaint regisztrálhat. Így komoly üzletek épülhetnek a fogorvos.szekesfehervar jellegű domain nevek regisztrálására. Ez megnehezíti az internetes címek közötti eligazodást, ugyanis eddig egy hazai cég esetén feltételezhető volt, hogy a cegnev.hu címen elérjük a kívánt weboldalt. A helyzet változásával nehezebb lesz megjegyezni és fellelni a webcímeket, így felülértékelődhetnek az internetes keresők (Google.hu, Bluu.hu, stb) szerepei.
  Az biztos, hogy az első időkben káosz lesz a domain piacon, de szerintem ez idővel valamelyest rendeződni fog.

 14. timcsy | 2010. november 17.

  Bizonyosan káosz lesz és valószínűsíthető, hogy megint azok fognak jól járni, akik közel vannak a tűzhöz és bőven el vannak eresztve anyagilag….nem feltétlenül azok, akik ezt kreativitásukkal és ötleteikkel ezt megérdemelnék.

 15. Mihai | 2015. július 22.

  Kf6szi sze9pen, hogy bene9zte9l, igen te9nyleg vannak ksuotuyk, de az a le9nyeg hogy nem szabad megijedni e9s mindig legyen ne1lad egy jf3 kis bot. Hamarosan e9n is kine9zek a Budve1r fele.

 16. singapore real estate exchange index | 2015. július 23.

  singapore real estate exchange index…

  Saját domain végződés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 17. Visite la página Web | 2015. augusztus 2.

  Visite la página Web…

  Saját domain végződés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 18. price | 2015. szeptember 12.

  price…

  Saját domain végződés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 19. Opening A Business Bank Account | 2015. szeptember 18.

  Opening A Business Bank Account…

  Saját domain végződés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 20. Clawfoot Tub feet coasters | 2015. szeptember 22.

  Clawfoot Tub feet coasters…

  Saját domain végződés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 21. dress alterations near me | 2015. október 19.

  dress alterations near me…

  Saját domain végződés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 22. www.youtube.com | 2015. október 23.

  http://www.youtube.com...

  Saját domain végződés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 23. phu quoc vacation | 2015. október 28.

  phu quoc vacation…

  Saját domain végződés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 24. iphone tripods amazon.com | 2015. október 29.

  iphone tripods amazon.com…

  Saját domain végződés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 25. Selena Gomez Tour Charlotte Nc | 2015. október 29.

  Selena Gomez Tour Charlotte Nc…

  Saját domain végzÅ‘dés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 26. Tactical Packs Shop | 2015. november 13.

  Tactical Packs Shop…

  Saját domain végzÅ‘dés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 27. benze.playoff-pro.com | 2015. november 21.

  benze.playoff-pro.com…

  Saját domain végződés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 28. traduction espagnol | 2015. december 5.

  traduction espagnol…

  Saját domain végződés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 29. yan.nu | 2015. december 25.

  yan.nu…

  Saját domain végződés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 30. www.csw158.com | 2016. január 2.

  http://www.csw158.com...

  Saját domain végződés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 31. build muscle fast | 2016. január 30.

  build muscle fast…

  Saját domain végződés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 32. Going On this site | 2016. február 25.

  Going On this site…

  Saját domain végződés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 33. http://sbiancareidenti.org | 2016. március 6.

  http://sbiancareidenti.org…

  Saját domain végződés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 34. scjmbd.com | 2016. április 14.

  scjmbd.com…

  Saját domain végződés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 35. pay on results seo | 2016. április 24.

  pay on results seo…

  Saját domain végződés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 36. Laptop recycling newbury | 2016. június 15.

  Laptop recycling newbury…

  Saját domain végződés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 37. developing a social media strategy for nonprofits | 2016. június 22.

  developing a social media strategy for nonprofits…

  Saját domain végződés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 38. cara menghaluskan kulit wajah | 2016. június 28.

  cara menghaluskan kulit wajah…

  Saját domain végződés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 39. http://jingzhiliweiyu.com/comment/html/index.php?page=1&id=56105 | 2016. július 29.

  http://jingzhiliweiyu.com/comment/html/index.php?page=1&id=56105…

  Saját domain végződés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 40. bbs.fansju.com | 2016. augusztus 3.

  bbs.fansju.com…

  Saját domain végződés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 41. memory training courses Singapore | 2016. augusztus 9.

  memory training courses Singapore…

  Saját domain végződés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 42. Windshield | 2016. szeptember 9.

  Windshield…

  Saját domain végződés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

 43. formation anglais paris | 2016. december 2.

  köszönöm, hogy a domain információ nagyon hasznos, köszönhetően annyira !

 44. xen vps hosting | 2016. december 17.

  xen vps hosting…

  Saját domain végződés 15 millióért | |MarketingÖtletek.hu|…

Írja le véleményét, kérdését!